2009. január 23., péntek

Érti-e a viccet Európa?!


A történet ott kezdődik, hogy hagyomány szerint az EU soros elnöki tisztjét betöltő kormány (jelen esetben a csehországi) elhelyez egy szimbolikus műtárgyat a brüsszeli Európai Tanács épületében.


Az aktuális pályázatot a cseh botrányhős David Černý nyerte el, aki a 27 tagállam egy-egy művészével készítette volna el a közös munkát, az Entropát. Viszont eltérve a pályázati anyagban szereplő vállalástól csak két művészbarátjával együtt építette meg a hatalmas művet melyet a mit sem sejtő eurohivatalnokok fel is avattak Brüsszelben.


Az installáció leginkább egy összeszerelhetős műanyag játékra emlékeztet (olyasmi mint a dobozból még ki nem szedett makett elemek) amin egyes alkotóelemek még nincsenek letördelve a fröccsöntött tartókeretről. Az egyes országokat saját felfogása szerint ábrázolva (pl. pottyantós WC-tálcákból összerakott Bulgária, magyar nemzeti színű szalaggal átkötött sonka Szlovákia). Mi magyarok egy dinnyéből és kolbászból kirakott atomszerkezet vagyunk - ami szerintem nem is esik olyan messze bizonyos sztereotíp valóságtól - a franciák nem kaptak többet egy sztrájk feliratnál, Románia Drakula-kastély míg Hollandia minaeretek erdelyében pompázik.

A kormányok méltatlankodnak, a cseh kormány magyarázkodik, a művész ígéri, hogy visszafizeti a pályázati pénzt, a világ túlsó felén meg nem értik, hogy egy ilyen kicsi területen, mint az EU hogy civakodhatnak ilyenen.


Forrás Art magazin

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

nagyon tetszett a cikk